Google Tag Manager (GTM) is een handige tool waarmee je gemakkelijk dingen kunt volgen op je website, zonder dat je een programmeur hoeft te zijn. Het is als een handige beheerder voor stukjes code die je aan je website wilt toevoegen.
GTM maakt gebruik van een container model. Een container is als een virtuele doos waarin al je trackingcodes en tags zitten. In plaats van elke afzonderlijke code handmatig in de websitecode te plaatsen, voeg je slechts één GTM-containercode toe aan je site. Vervolgens kun je via het GTM-dashboard tags beheren en toevoegen zonder dat er technische kennis nodig is.
Google Tag Manager is ontzettend handig om verschillende redenen:
Het toevoegen van trackingcodes en tags aan een website vereist normaal gesproken technische kennis en het wijzigen van de websitecode. Met GTM hoeven niet-technische gebruikers dit niet te doen. Het enige wat je hoeft te doen is de GTM-containercode toevoegen aan je website en vervolgens kun je tags beheren via een gebruiksvriendelijke interface.
GTM fungeert als een centrale hub voor al je trackingcodes en tags. Dit betekent dat je alle tags op één plek kunt beheren, wijzigingen kunt aanbrengen en nieuwe tags kunt toevoegen zonder dat je de websitecode hoeft te wijzigen. Dit maakt het beheer van tracking implementaties veel efficiënter.
Wanneer je wijzigingen aanbrengt in GTM en de container publiceert, worden deze wijzigingen direct van kracht op je website. Dit betekent dat je niet hoeft te wachten op ontwikkelaars om de wijzigingen door te voeren, waardoor je snel kunt reageren op veranderingen.
GTM biedt een breed scala aan tags en triggers die je kunt gebruiken om verschillende soorten gebeurtenissen op je website te volgen, zoals paginaweergaves, klikken, formulier inzendingen en meer. Dit stelt je in staat om zeer specifieke tracking implementaties te maken die aansluiten bij de behoeften van je bedrijf.
GTM maakt het gemakkelijk voor marketeers en ontwikkelaars om samen te werken aan tracking implementaties. Marketeers kunnen tags toevoegen en configureren zonder de tussenkomst van ontwikkelaars, waardoor er een soepele samenwerking ontstaat tussen verschillende teams binnen een organisatie.