Yoast plugin

Femme van der Vlist
Femme van der Vlist SEO- & contentspecialist

Yoast is een handige SEO plugin voor WordPress websites. Deze populaire plugin is een echte aanrader voor iedereen die zich bezig wil houden met SEO. Met deze plugin wordt het makkelijker om jouw WordPress website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google.

Wat is de Yoast plugin?

Deze plugin is ontwikkeld door de Nederlander Joost de Valk. Deze plugin is in 2010 op de markt gebracht voor WordPress websites. Sindsdien is de Yoast SEO-plugin erg populair geworden en wordt het wereldwijd door wel miljoenen websites gebruikt. Je kan Yoast-SEO gratis installeren, maar je kan ook voor de betaalde versie kiezen en nog meer uit de plugin halen.

De plugin installeren

Voordat je aan de slag kan met Yoast-SEO, moet je de plugin eerst installeren en instellen. Ga eerst naar je WordPress-dashboard, waarna je navigeert naar ‘Plugins’ en klikt op ‘Nieuwe plugin’. Zoek nu op ‘Yoast SEO’ en installeer de plugin. Vergeet niet de plugin te activeren na de installatie.

Heb je de plugin geïnstalleerd? Dan verschijnt het als een nieuw item in je WordPress-menu onder de naam ‘SEO’. Klik op ‘Algemeen’ en configureer de instellingen. Geef hier basisinformatie door, zoals de naam van je website en een beschrijving van je site.

XML-sitemaps

Vind je het altijd zo’n gedoe om sitemaps te maken? Dat is geen probleem meer met Yoast. Yoast genereert namelijk automatisch een XML-sitemap voor jouw website. Deze sitemap helpt zoekmachines om jou website te crawlen en pagina’s te indexeren. Ga voor deze functie naar ‘SEO’, ‘Algemeen’ en vervolgens naar ‘Functies’ en klik de XML-sitemapschakelaar aan.

Titels en meta beschrijvingen

Een handige functie van de Yoast-plugin is de optimalisatie van je meta-titels en omschrijvingen. Stel een focus zoekterm in en Yoast zal controleren of je meta titel en omschrijving hier goed bij aansluiten. Ook geeft Yoast aan of de titel en omschrijving niet te lang of te kort zijn.

Focus zoekwoorden

Je kan bij Yoast-SEO een focus zoekwoord instellen op elke pagina. Dit is een fijn hulpmiddel bij het optimaliseren van je inhoud voor het specifieke zoekwoord. Yoast geeft je suggesties om de pagina te optimaliseren. Komt het zoekwoord wel voldoende voor in de titel, koppen, tekst en meta’s?

Groen licht

Wil je weten of je pagina wel goed is geoptimaliseerd voor SEO? Kijk dan goed naar het Yoast verkeerslicht. Je ziet aan de linkerkant van je pagina een verkeerslicht. Is deze groen? Dan is je pagina goed geoptimaliseerd. Als het licht oranje is, is er ruimte voor verbeteringen. Is het licht rood? Dan is het hoog tijd om zaken onder de loep te nemen. Van missende meta omschrijvingen tot keyword spamming, Yoast geeft aan wat je kan verbeteren.