White Hat SEO

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

White Hat SEO wordt ook wel ethische SEO genoemd. Dit wordt zo genoemd omdat White Hat SEO de meest betrouwbare en veiligste manier is om te werk te gaan op het internet. Elke SEO strategie heeft als doel om pagina’s of websites zo hoog mogelijk in de Google Ranking te krijgen. Maar White Hat SEO heeft de naam omdat het volgens de zoekmachine regels en voorwaarden gaat die Google opgesteld heeft. De manier van werken van White Hat SEO is de manier waar Google blij van wordt. Dit resulteert er weer in dat Google je geen afstraffing geeft. Zo is er ook geen onzekere achterliggende gedachte die constant aanwezig is. 

Het idee achter White Hat SEO

Met White Hat SEO optimaliseer je websites met het doel van het behalen van zoveel mogelijk organisch zoekverkeer door zo hoog mogelijk te ranken in de zoekresultaten van Google. Want hoe hoger je ranking, hoe meer bezoekers de website krijgt.

Focuspunten van White Hat SEO zijn bijvoorbeeld: 

  • Het optimaliseren van content/kwaliteitscontent: waardevolle content schrijven voor gebruikers van de site. Wat wil je dat je bezoekers ondernemen op de website? Wil je de bezoekers informatie geven? Schrijf dan waardevolle en correcte informatie;
  • Verdienen van links (Dit krijg je o.a. door kwaliteitscontent) van websites;  
  • Een natuurlijk backlinkprofiel opbouwen;
  • Een gebruiksvriendelijke site bezitten(laadsnelheid, menustructuur o.a.);
  • Optimaliseren van on page SEO (juiste URL’s, geoptimaliseerde afbeeldingen, interne links, etc.).

Er wordt met de White Hat strategie gefocust op de toegevoegde waarde voor gebruikers op websites. Wil je bijvoorbeeld informatie geven over een onderwerp wat actueel speelt in de wereld, zorg er dan voor dat de bezoekers hier de nieuwste en belangrijkste zaken van te weten komen in je tekst. Het gebruik maken van de White Hat SEO strategie is duurzaam en toekomstbestendig, omdat er in principe weinig veranderd moet worden bij een Google-update. Dit scheelt veel tijd en stress wat een fijne achterliggende gedachte is.

Voordelen van White Hat SEO

De voordelen zijn al grotendeels in bovenstaande teksten besproken, maar hier de meest directe voordelen van White Hat SEO op een rijtje:

  • Duurzame- en langdurige strategie;
  • Zekerheid van je website;
  • Geen last van Google updates;
  • Geen kans op boetes of strikes.

Naast deze voordelen is White Hat SEO hoogstwaarschijnlijk een stuk goedkoper. Dit valt makkelijk uit te leggen. Stel, je maakt op jouw website geen of amper gebruik van White Hat SEO. Vervolgens krijg je opeens een strike of een boete van Google. Dit kan hoog uitvallen en je website kan zelfs uit de Google ranking gehaald worden. Hierna moet je er weer veel meer tijd en moeite in steken om weer goed te ranken.

Naast White Hat SEO bestaat Grey Hat SEO en Black Hat SEO. Uiteindelijk heeft elke tactiek het doel om pagina’s of websites zo hoog mogelijk te krijgen in de Google Ranking. Het verschil tussen de tactieken zit in eerlijkheid volgens de regels van Google. Deze regels zijn onder andere opgesteld om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren voor gebruikers van Google en dus bezoekers op websites.

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!