Sitemap

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een blauwdruk van je website en bevat alle URL’s die actief zijn op je website. Door gebruik te maken van een sitemap, vindt Google de belangrijkste pagina’s van een website. Sitemaps helpen Google daarnaast ook bij de indexatie en crawlen van de inhoud. Met een sitemap kun je aangeven aan Google welke pagina’s bijvoorbeeld nieuw zijn of zijn aangepast. Op deze manier geeft Google voorrang aan deze pagina’s om geïndexeerd te worden. Door een goede sitemap geef je Google een soort van route door jouw website heen. Het is van verschillende factoren afhankelijk wanneer en hoe vaak Google langskomt op je website. Het kan soms weken duren voordat Google langskomt om alles te indexeren. 

Voorbeeld van een sitemap van Yoast

Waarom is een sitemap belangrijk? 

Zoals eerder uitgelegd, is een sitemap cruciaal om Google door jouw website te leiden. Als de pagina’s correct aan elkaar zijn gelinkt, kunnen de Google-crawlers vrijwel de gehele website ontdekken. Het gebruik van een sitemap draagt daarom aanzienlijk bij aan de SEO en vormt een essentieel onderdeel. Voor nieuwe websites, die doorgaans nog niet veel interne links hebben, biedt een sitemap extra voordelen. Het helpt Google bij het ontdekken van de verschillende pagina’s. Door een sitemap te gebruiken, ben je er zeker van dat alle inhoud van de website correct wordt geïndexeerd.

De relatie tussen SEO en je sitemap 

Als je de vindbaarheid van je website belangrijk vindt kun je hier niet omheen. Een sitemap is belangrijk als we kijken naar SEO. Je wilt immers dat een zoekmachine als Google op een goede en snelle wijze je gehele website kan scannen. Dankzij de vele pagina’s binnen een website is het een enorm proces voor Google om alles via de menustructuur te scannen. Met het aanmaken van sitemaps stel je Google een snelweg voor zodat de crawler de gehele blauwdruk of plattegrond snel en goed kan scannen.

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!