Robots.txt

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

Robots.txt is een tekstbestand dat een cruciale rol speelt in het beheer van websites en de interactie met zoekmachines. Maar wat is het precies, hoe werkt het en waarom is het een essentieel onderdeel? 

Wat is robotx.txt?

Robots.txt is een tekstbestand dat je als specialist op de server plaatst om zoekmachines te instrueren welke delen van hun website wel of niet mogen worden gecrawld. Het fungeert als een communicatiemiddel tussen de website-eigenaar en zoekmachines, waardoor specifieke instructies kunnen worden gegeven met betrekking tot de toegankelijkheid van bepaalde delen van de site.

Doel van robots.txt 

Het primaire doel van robots.txt is het beheren van de manier waarop zoekmachines toegang hebben tot de inhoud van een website. Door bepaalde delen van de site te blokkeren of toe te staan, kun je de indexering van specifieke pagina’s beïnvloeden. Dit is vooral handig wanneer er secties zijn die niet bedoeld zijn voor openbare weergave of die gevoelige informatie bevatten.

Wildcards en disallow-regel

Specialisten kunnen handig gebruik maken van tekens zoals ‘*’ om instructies breed toe te passen op alle zoekrobots. Of je kunt specifieke zoekrobots identificeren met hun ‘User-agent’. Met de ‘Disallow’-regel geef je aan welke delen van de website niet mogen worden bekeken door zoekmachines. Door deze regels slim in te stellen, heb je precieze controle over welke informatie zoekmachines wel of niet mogen opslaan.

Belang van robots.txt in SEO

Robots.txt is heel belangrijk voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website. Het helpt experts om zoekmachines goed te leiden, waardoor ze beter en sneller door de website kunnen gaan. Hierdoor wordt de website beter gevonden en voorkom je dat bepaalde dingen onbedoeld worden getoond. Als je robots.txt goed gebruikt, zorgt dat voor een nette en goed werkende website.

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!