MOZ

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

Wat is MOZ?

MOZ is een handige SEO-tool die bijdraagt aan het optimaliseren van een website voor zoekmachines. In vergelijking met uitgebreidere SEO-tools zoals Ahrefs of SEMrush biedt MOZ SEO weliswaar meer basisfunctionaliteiten, maar doet het niet onder qua prestaties.

Het is geen verrassing dat MOZ vaak wordt gekozen als SEO-tool en geliefd is bij vele gebruikers.

Wat kun je met MOZ?

De functies van MOZ omvatten gedetailleerde informatie over zoekwoorden, het testen van links en backlinks, een actuele weergave van de ranglijst en het volgen van ontwikkelingen op dit gebied. 

Zoekwoordenonderzoek

Identificeer relevante zoekwoorden voor je website en ontdek hoe vaak mensen op deze termen zoeken.

Linkprofiel analyseren

Bekijk de kwaliteit en kwantiteit van de links die naar je website verwijzen, inclusief het opsporen van potentieel schadelijke of ’toxic’ backlinks.

Rankings volgen

Houd de posities van je website in zoekresultaten bij en bekijk hoe deze in de loop van de tijd veranderen.

Concurrentieanalyse

Vergelijk de prestaties van je website met die van concurrenten op het gebied van zoekwoorden, backlinks en ranglijsten. 

On-page optimalisaties

Ontvang aanbevelingen voor het verbeteren van specifieke pagina’s op je website om ze zoekmachine vriendelijker te maken.

Voor- en nadelen van MOZ

Het is verstandig om de voor- en nadelen van het gebruik van Moz als tool voor jouw SEO-werkzaamheden af te wegen voordat je een beslissing neemt over de aanschaf ervan.

Voordelen

MOZ heeft twee handige tools om zoekwoorden te checken, te kijken hoe goed je huidige zoekwoorden het doen, en om links te bouwen. Het is een vriendelijk programma, vooral handig als je net begint met het beheren van een website. Er is ook een MOZ-werkbalk die je kunt downloaden voor Chrome, zodat je tijdens het zoeken meteen handige informatie krijgt. En met MOZ Local kun je beter gevonden worden in je eigen regio.

Nadelen

Toch zitten er ook nadelen aan MOZ. Ten eerste is het niet gratis en heeft het aanschaffen van deze tool een aardig prijskaartje. Daarnaast hebben tools als Ahrefs een grotere database en is MOZ vrij simpel in vergelijking met grotere en andere tools.

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!