Mobile first

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

Wat is Mobile first? 

Mobile-First is een ontwerpfilosofie waarbij de prioriteit ligt bij het optimaliseren van de gebruikerservaring voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, voordat deze voor desktops wordt geoptimaliseerd. Het staat in schril contrast met het traditionele “Desktop-First” benadering, waarbij de focus eerst op desktopgebruikers lag.

Waarom Mobile first?

  1. Toename van mobiel gebruik: Het toenemende gebruik van mobiele apparaten om online te surfen benadrukt het belang om eerst de mobiele ervaring te optimaliseren.
  2. Google’s Mobiele-First indexering: Google hanteert nu mobiele indexering als standaard, wat betekent dat de mobiele versie van een site als basis wordt gebruikt om zoekresultaten te bepalen.
  3. Gebruikersgedrag: Mobiele gebruikers hebben vaak andere behoeften en gedragspatronen dan desktopgebruikers. Een Mobile-First aanpak houdt rekening met deze verschillen.
  4. Snellere laadtijden: Mobiele sites zijn vaak lichter en sneller, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring en hogere positie in zoekresultaten.

Wat is het verschil tussen desktop- en mobiele gebruikers? 

Desktopgebruikers hebben vaak meer tijd en neigen naar uitgebreidere verkenningen op websites. Aan de andere kant hebben mobiele gebruikers meestal een meer doelgerichte benadering. Ze zoeken naar snelle informatie, eenvoudige navigatie en vlotte transacties. Begrip van deze verschillen stelt ontwerpers en ontwikkelaars in staat om de gebruikerservaring op elk platform te optimaliseren en aan te passen aan de specifieke behoeften van hun doelgroepen.

De voordelen van Mobile-first

  • Verbeterde gebruikerservaring: Mobiel-geoptimaliseerde sites bieden een naadloze en intuïtieve ervaring voor gebruikers op verschillende apparaten.
  • Betere SEO prestaties: Google waardeert mobiel-geoptimaliseerde sites hoger, wat resulteert in betere zoekresultaten.
  • Verhoogde toegankelijkheid: Bereik een breder publiek, inclusief gebruikers met mobiele apparaten als hun primaire toegangspunt tot het internet.

Concurrentievoordeel: Organisaties die Mobile-First omarmen, hebben een concurrentievoordeel in een wereld waar mobiele interacties steeds belangrijker worden.

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!