Large Contentful Paint

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

De gebruikerservaring van een website is en blijft super belangrijk, vooral wat betreft de positie van jouw website in zoekmachines. Largest Contentful Paint (LCP) is een van de factoren die Google in overweging neemt bij het bepalen van de SEO-score en gebruikerservaring van jouw website. Maar wat houdt Largest Contentful Paint precies in en hoe kun je dit optimaliseren?

Wat is Large Contentful Paint? 

Large Contentful Paint (LCP) is als het ware een stopwatch voor de tijd die het kost voordat de belangrijkste dingen op een website verschijnen. Denk aan grote teksten en afbeeldingen. LCP kijkt specifiek naar het moment waarop deze belangrijke dingen volledig te zien zijn voor de persoon die de website bezoekt. Met andere woorden, LCP meet hoe lang het duurt voordat de meest essentiële onderdelen van een webpagina helemaal geladen zijn.

Waarom is Large Contentful Paint belangrijk?

LCP is ontzettend belangrijk als je kijkt naar hoe mensen een website ervaren. Als de LCP snel is, betekent dit dat de website snel belangrijke dingen laat zien, wat fijn is voor de gebruiker. Maar als de LCP langzaam is en het lang duurt voordat belangrijke dingen verschijnen, kan dat irritant zijn voor bezoekers, en ze kunnen zelfs besluiten de website te verlaten. Daarnaast heeft de snelheid van LCP ook invloed op hoe goed de website het doet in zoekmachines zoals Google. Snelle laadtijden worden gewaardeerd door zoekmachines en kunnen de positie van de website in de zoekresultaten beïnvloeden.

Hoe wordt het gemeten?

LCP wordt gemeten op het moment dat het grootste stuk belangrijke informatie verschijnt in het deel van de website dat de gebruiker kan zien. Hierbij wordt gekeken naar afbeeldingen, video’s, tekstblokken en andere dingen die de gebruiker belangrijk vindt om te zien. Het beste is als dit allemaal binnen 2,5 seconden gebeurt.

Hoe verbeter je de Large Contentful Paint?

Om ervoor te zorgen dat belangrijke dingen op je website snel verschijnen en de hele website goed werkt, kun je de volgende dingen proberen:

  • Maak afbeeldingen en video’s kleiner: Zorg ervoor dat afbeeldingen en video’s niet te groot zijn, zodat ze snel laden zonder dat de kwaliteit slechter wordt.
  • Kies snelle tekst lettertypes: Gebruik tekst lettertypes die snel laden, zodat de tekst op je website snel te lezen is.

Lazy loading voor afbeeldingen: Zorg ervoor dat afbeeldingen alleen geladen worden als iemand ze echt gaat bekijken, zodat de website niet onnodig traag wordt.

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!