Indexatie

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

De indexactie van websites is een essentiële stap in het proces van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en bepaalt in grote mate hoe goed een site wordt gevonden door zoekmachines en gebruikers.

Wat is indexeren precies en hoe werkt het? 

Indexeren is het proces waarbij zoekmachines de inhoud van een website verzamelen, analyseren en opslaan in hun databases. Het stelt zoekmachines in staat om snel relevante informatie te presenteren wanneer gebruikers zoekopdrachten uitvoeren. Effectieve indexatie is van vitaal belang voor een optimale online zichtbaarheid. Indexatie is niet een eenmalig iets, maar loopt voortdurend door. Het monitoren van de indexstatus in tools zoals Google Search Console en het regelmatig bijwerken van content zorgen voor een blijvende en positieve invloed op de vindbaarheid van je website.

Waarom is indexatie zo belangrijk?

Er zijn globaal drie onderdelen waarom het indexeren van je website belangrijk is: 

  • Vindbaarheid: Geïndexeerde pagina’s worden meegenomen in de zoekresultaten, waardoor de vindbaarheid van een website wordt vergroot.
  • Relevantie: Door de indexatie begrijpen zoekmachines de inhoud van een site, wat helpt bij het bepalen van de relevantie voor specifieke zoekopdrachten.
  • Rankings: Goede indexatie draagt bij aan de positie van een website in zoekresultaten, wat van invloed is op de hoeveelheid organisch verkeer.

Wat kun je doen zodat jouw website goed wordt geïndexeerd?

  1. Sitemap Indienen: Een sitemap is een gestructureerd bestand dat zoekmachines helpt bij het begrijpen van de structuur en inhoud van een website. Het indienen van een sitemap bij zoekmachines bevordert een snellere en meer complete indexatie.
  1. Robots.txt bestand: Een robots.txt bestand geeft aan welke delen van een website al dan niet geïndexeerd mogen worden. Zorg voor een goed geconfigureerd robots.txt bestand om controle te hebben over de indexatie.
  1. Kwaliteitsinhoud: Het creëren van hoogwaardige, relevante en unieke inhoud stimuleert zoekmachines om de website te indexeren en als waardevol te beschouwen voor gebruikers.
  1. Interne en externe links: Een goede interne linkstructuur maakt het voor zoekmachines eenvoudiger om alle pagina’s van een website te ontdekken. Externe links van andere betrouwbare sites dragen bij aan de geloofwaardigheid en indexeerbaarheid.

Gebruik van Alt-tekst: Het toevoegen van beschrijvende alt-tekst aan afbeeldingen helpt zoekmachines de inhoud te begrijpen en draagt bij aan betere indexatie.

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!