First Contentful Paint

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

Wat is First Contentful Paint?

First Contentful Paint verwijst naar het moment waarop de eerste content op een webpagina zichtbaar wordt voor jou als gebruiker. Het meet de laadtijd van de cruciale bovenste gedeelten van een pagina, zoals afbeeldingen, tekst of achtergronden. FCP is een belangrijke indicator voor de perceptie van snelheid door de eindgebruiker, omdat het aangeeft wanneer een gebruiker voor het eerst iets zichtbaars op het scherm ziet.

Waarom is First Contentful Paint (FCP) belangrijk voor SEO?

First ContentFul Paint is belangrijk voor verschillende redenen:

• Gebruikerservaring: FCP heeft directe invloed op de gebruikerservaring. Snellere laadtijden resulteren in een positievere ervaring voor de gebruiker, wat de bounce rate kan verminderen en de algemene tevredenheid kan verhogen.
  • Mobiele gebruikers: Met de groei van mobiel internetgebruik is laadsnelheid nog crucialer geworden. FCP is van bijzonder belang voor mobiele gebruikers, waar geduld vaak lager is.
  • Rankingsfactor: Google en andere zoekmachines nemen laadtijd op als een van de rangschikkingsfactoren. Snellere FCP-waarden kunnen bijdragen aan een betere positie in zoekresultaten.
  • Conversies en betrokkenheid: Snellere laadtijden dragen bij aan een hogere kans op conversies en betrokkenheid, omdat gebruikers minder snel geneigd zijn om de pagina te verlaten.

Hoe kun je First Contentful Paint meten?

First Contentful Paint kun je op verschillende manieren meten. Ten eerste kunnen tools zoals Google PageSpeed Insights, Lighthouse, en WebPageTest FCP meten en waardevolle inzichten bieden in de prestaties van een webpagina. Daarnaast biedt Google Analytics rapporten over de laadtijden van pagina’s, inclusief FCP.

Hoe verbeter je de First Contentful Paint?

Om de First Contentful Paint te verbeteren, kun je focussen op het optimaliseren van de laadtijd van je webpagina’s. Enkele stappen die je kunt nemen zijn:

1. Afbeeldingen optimaliseren: Comprimeer afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies en gebruik moderne beeldformaten zoals WebP.
  2. JavaScript minimaliseren en vertragen: Zorg ervoor dat JavaScript efficiënt wordt geladen om de FCP te verbeteren.
  3. Gebruik van browsercaching: Maak gebruik van browsercaching om statische bronnen op te slaan, waardoor herhaalbezoeken sneller laden.

Prioriteren van zichtbare inhoud: Laad eerst kritieke boven-the-fold inhoud om de perceptie van snelheid te verbeteren.