Doorway page

Femme van der Vlist
Femme van der Vlist SEO- & contentspecialist

Een doorway page, ook wel bekend als een gateway page, bridge page, of entry page, is een webpagina die specifiek is ontworpen om zoekmachines te misleiden en hoger te scoren in de zoekresultaten, zonder dat deze pagina waardevolle inhoud biedt voor gebruikers. Deze praktijk staat in strijd met de richtlijnen voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en wordt beschouwd als een black-hat SEO-techniek, wat betekent dat het in strijd is met de ethische normen van zoekmachineoptimalisatie. De pagina heeft invloed op de indexatie van zoekmachines door specifieke termen te gebruiken op de pagina, terwijl de doorway page de bezoekers direct doorstuurt naar een andere bestemming. Bezoekers zien hierbij niet dat ze doorgestuurd worden. 

Kenmerken en overwegingen

Doel van doorway pages

Het hoofddoel van doorway pages is om zoekmachines te manipuleren door te proberen hoger te rangschikken voor specifieke zoekwoorden of zoektermen. Ze worden vaak gebruikt om verkeer om te leiden naar een andere pagina, vaak met commerciële of winstdoeleinden.

Kenmerken van doorway pages

Doorway pages bevatten meestal herhaaldelijk dezelfde trefwoorden of zoektermen. Daarnaast bieden ze weinig of geen waardevolle inhoud voor gebruikers, en de inhoud kan zelfs willekeurig of spamachtig lijken. Soms zijn de pagina’s zelfs verborgen voor gebruikers, er wordt dan bijvoorbeeld gebruik gemaakt van dezelfde kleur voor tekst en achtergrond, zodat de tekst onzichtbaar is maar nog steeds door zoekmachines kan worden geïndexeerd.

Richtlijnen van zoekmachines

Grote zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo verbieden het gebruik van doorway pages in hun richtlijnen voor webmasters. Als een zoekmachine ontdekt dat een website doorway pages gebruikt, kan dit leiden tot straffen, waaronder het verlagen van de rangschikking van de gehele website of zelfs het volledig verwijderen van de site uit de zoekresultaten.

Gevolgen van doorway pages

Het gebruik van doorway pages kan schadelijk zijn voor de reputatie van een website en de geloofwaardigheid ervan in de ogen van zoekmachines. Een resultaat hiervan is een daling van het organische zoekverkeer van de website en het verlies van potentiële klanten.

Alternatieve benaderingen

In plaats van het gebruik van doorway pages en andere misleidende SEO-praktijken, wordt aanbevolen om te focussen op white-hat SEO-strategieën die gericht zijn op het bieden van waardevolle inhoud aan gebruikers, het opbouwen van kwalitatieve backlinks en het naleven van de richtlijnen van zoekmachines. Door te investeren in duurzame en ethische SEO-praktijken, kan een website op de lange termijn succesvol zijn in zoekmachineoptimalisatie en een positieve online reputatie opbouwen. Het vermijden van doorway pages is een belangrijke stap in die richting.

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!