Core Web Vitals

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

Core Web Vitals verwijst naar een set van specifieke gebruikerservaring factoren die de prestaties van een website meten. Deze factoren hebben betrekking op snelheid, responsiviteit en algehele gebruikersinteractie.

Wat zijn Core Web Vitals precies?

Core Web Vitals bestaan uit drie belangrijke prestatie-indicatoren:

  • LCP (Largest Contentful Paint): De tijd die het duurt voordat het grootste zichtbare element op het scherm is geladen. Een optimale LCP ligt onder de 2,5 seconden.
  • FID (First Input Delay): De tijd tussen de eerste interactie van de gebruiker (bijvoorbeeld een klik) en de respons van de website. Een goede FID is minder dan 100 milliseconden.
  • CLS (Cumulative Layout Shift): De visuele stabiliteit van een pagina, met andere woorden, hoeveel de inhoud verschuift tijdens het laden. Een ideale CLS is minder dan 0,1.

Waarom zijn Core Web Vitals belangrijk?

Ten eerste zijn Core Web Vitals nauw verbonden met de algehele gebruikerservaring. Snellere laadtijden en vlotte interacties dragen bij aan tevredenheid en retentie. Daarnaast heeft Google aangegeven dat Core Web Vitals een rol spelen bij de beoordeling van de pagina kwaliteit voor zoekresultaten. Een goede prestatie kan de positie van een site in de zoekresultaten verbeteren. Ten slotte hebben websites met snelle laadtijden vaak betere conversiepercentages en meer betrokkenheid van gebruikers.

Hoe verbeter je de Core Web Vitals?

Je zou aan de volgende punten kunnen werken om de Core Web Vitals te verbeteren: 

  1. Optimaliseer afbeeldingen en multimedia: Comprimeer afbeeldingen en gebruik moderne bestandsindelingen om laadtijden te verminderen.
  2. Browser caching: Maak gebruik van caching om statische bronnen op te slaan in de browser van de gebruiker, waardoor herhaaldelijk downloaden wordt voorkomen.
  3. Minimaliseer server response time: Verbeter serverrespons door efficiënt serverbeheer en gebruik van cachingtechnieken.
  4. Prioriteer zichtbare inhoud: Laat essentiële inhoud snel laden en vertraag niet-kritieke elementen om een optimale gebruikerservaring te garanderen.
  5. CSS- en JavaScript-optimalisatie: Minimaliseer ongebruikte CSS- en JavaScript-bestanden om de laadtijd te versnellen.

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!