Cloaking

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

Cloaking: wat is dat?

Het gebruik maken van cloaking is een strategie om Google een andere pagina te laten zien dan gebruikers op Google. Gebruikers krijgen een simpele tekst te zien, terwijl de zoekmachines van Google een pagina vol met zoekwoorden en links scant. Hierdoor scoor je hoger in Google omdat er ‘goed’ gebruikgemaakt wordt van links en zoekwoorden, en de gebruikers denken dat ze gewoon goede betrouwbare content te lezen hebben. Het doel van cloaking is dan ook om hoger te scoren in de Google ranking. Cloaking is verboden en valt onder Black Hat SEO, dus hiervoor kan Google een penalty geven. 

Manieren van cloaking

Onder cloaking zijn er diverse manieren die nog steeds gebruikt worden (en worden afgestraft door Google). Het komt er op neer dat elke vorm van cloaking misleiding (voor Google en gebruikers) is. Daarom is ook elke vorm verboden en kan dit leiden tot zware straffen van Google. Onderstaand twee manieren die veel voorkomen:

Link cloaking

De term link cloaking is simpel gezegd het transformeren van lange affiliate links naar kortere, fijnere affiliate links. Betere links staat natuurlijk beter en professioneler. Er wordt commissie verdient omdat de affiliate links verhuld worden. Dit is verboden en valt onder cloaking.

Verborgen teksten

Het verbergen van teksten kan op verschillende manieren. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Bijvoorbeeld de tekst dezelfde kleur als de achtergrond maken zodat gebruikers het niet zien, dat is al een optie. In die tekst kunnen keywords gezet worden, die de zoekmachines van Google wel opslaan.

Voorkom cloaking

Het is aan te raden om geen gebruik te maken van cloaking. Als Google erachter komt dat er een bepaalde vorm van cloaking gebruik wordt, kan dit leiden tot een penalty voor de hele website. De pagina of zelfs de hele site kan uit de indexering gehaald worden. 

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!