Click Through Rate (CTR)

Femme van der Vlist
Femme van der Vlist SEO- & contentspecialist

Click Through Rate (CTR) is een meetinstrument dat wordt gebruikt om het percentage mensen te meten dat op een specifieke link klikt in verhouding tot het aantal keren dat die link is bekeken. CTR wordt vaak gebruikt in online marketing en SEO om de effectiviteit van online advertenties, zoekresultaten en andere content te beoordelen.

Wat is Click Through Rate?

CTR is een eenvoudige formule: het aantal klikken dat een link of advertentie ontvangt, gedeeld door het aantal keren dat die link of advertentie is vertoond, vermenigvuldigd met 100 om het percentage te krijgen. Een hogere Click Through Rate geeft over het algemeen aan dat de content aantrekkelijk is voor de doelgroep. Een hoge CTR is dus een goed teken.

CTR en SEO

In de context van SEO is CTR erg belangrijk, omdat zoekmachines zoals Google de klikfrequentie als een van de factoren gebruiken om de relevantie en kwaliteit van zoekresultaten te beoordelen. Als een pagina hoog in de zoekresultaten staat maar een lage CTR heeft, kan dit betekenen dat de getoonde informatie niet overeenkomt met wat gebruikers verwachten.

Het belang van CTR

Een goede Click Through Rate is niet alleen van belang voor het verkrijgen van verkeer, maar het kan ook indirect invloed hebben op de positie van een pagina in de zoekresultaten. Als meer mensen doorklikken op een link in vergelijking met andere vergelijkbare links, kan dat een signaal zijn voor zoekmachines dat die specifieke pagina relevanter is voor die zoekopdracht.

Hoe verbeter je de CTR voor SEO?

• Aantrekkelijke meta titels en omschrijvingen: Maak pakkende titels en beschrijvingen voor je pagina’s. Zorg ervoor dat de meta’s de aandacht van gebruikers trekken en hen aansporen om door te klikken.
  • Gebruik van structured data: Voeg structured data toe aan je content om extra informatie weer te geven in de zoekresultaten. Dit kan weer helpen om meer klikken te genereren.
  • Testen en optimaliseren: Experimenteer met verschillende titels, beschrijvingen en opmaak. Zo kan je zien welke varianten de beste CTR opleveren.