Breadcrumbs

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

Breadcrumbs, of in het Nederlands broodkruimels, is een type navigatie op jouw website. Deze broodkruimels moeten er onder andere voor zorgen dat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren op de website.   

Wat zijn breadcrumbs en waar komt deze naam vandaan?

Zoals we net ook al vertelde zorgen breadcrumbs ervoor dat bezoekers op jouw website makkelijk kunnen navigeren. Door deze zo gezegde broodkruimels kunnen bezoekers gemakkelijk zien waar zij zich bevinden in navigatiestructuur. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je als bezoekers met een klik terug kan naar de home- of categoriepagina. De naam breadcrumbs komt oorspronkelijk uit het welbekende sprookje Hans en Grietje. Kinderen lieten hier broodkruimels achter om de weg terug te vinden. Breadcrumbs op een website hebben eigenlijk hetzelfde doel.

Waarom zijn breadcrumbs belangrijk voor SEO? 

Samengevat zijn er drie belangrijke redenen waarom je breadcrumbs zou moeten gebruiken:

  1. Je helpt zoekmachines zoals Google. Google komt namelijk langs op jouw website om te kijken hoe de website in elkaar steekt. Dit wordt ook wel het ‘crawlen’ van de website genoemd. 
  2. Het maakt het navigeren op de website voor de bezoeker een stuk makkelijker. 
  3. Voor SEO zijn interne links super belangrijk. Google hecht veel waarde aan een goede interne linkstructuur. Breadcrumbs kun je ook zien als interne linkjes.

Wat zijn de voor- en nadelen van breadcrumbs? 

We hebben net ook al benoemd wat de voordelen voor SEO van breadcrumbs zijn. Daarnaast heeft het voor de bezoekers ook verschillende nadelen. Zo laat Google de permalinks van je pagina’s niet meer in de zoekresultaten zien. Google laat dan de hiërarchie van de zoekresultaten zien.

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!