404 error

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

Wanneer je een 404 foutmelding krijgt, zal dit groot te zien zijn op je scherm. De content die je eigenlijk wilde zien, krijg je niet te zien. Dit vinden we allemaal heel erg irritant natuurlijk. Maar wat is nou precies een 404-error en wat gebeurt er hier?

Wat is een 404-error?

Een 404-error is een foutmelding die aangeeft dat het bestand of de pagina niet gevonden is op de URL die je hebt bezocht. Dit kan betekenen dat het om een verwijderde pagina gaat, maar het kan ook zo zijn dat er een nieuwe URL is en je op dat moment op de oude URL zit.

Moet je een 404 altijd oplossen?

Als het om 404-errors gaat, zijn er eigenlijk twee varianten. Je hebt niet belangrijke errors en wel belangrijke errors. Wanneer je bijvoorbeeld terugziet dat iemand zelf een verkeerde URL heeft ingetikt en vervolgens op een 404 pagina uitkwam, dan kun je dit gewoon negeren. Daarnaast is een 404 ook prima wanneer de pagina terecht verwijderd is en er verder geen nieuwe pagina voor is. In de volgende gevallen raden we wel aan om de 404-error op te lossen:

• Er komt veel verkeer binnen op de (verkeerde) URL.
  • Vanuit verschillende websites wordt er gelinkt naar de URL.

Op welke manier herstel je een 404?

Is het een pagina die verwijderd is van je website? De oplossing is dan om de pagina terug te zetten en te herstellen. Is de pagina nog wel live alleen dan onder een andere URL? Verwijs de oude URL dan door naar de nieuwe URL met een 301 redirect. Daarmee geef je aan bij zoekmachines dat de pagina permanent is verhuisd. En wanneer bezoekers op de URL komen, dan belanden ze direct op het nieuwe adres, zonder een foutmelding te zien.

Hoe kun je 404-errors vinden op je website?

Er zijn een aantal opties om 404-errors te vinden op de website. Zo zou je bijvoorbeeld Google search console, Google analytics of Screaming Frog kunnen gebruiken. Dit zijn allemaal tools die gratis te gebruiken zijn. Natuurlijk zijn er ook genoeg betaalde tools die je hiervoor goed kunt gebruiken.

Loop een stapje voor

Het is uiteraard beter om het te voorkomen dan het te genezen. Hou daarom tijdens werkzaamheden aan de website altijd rekening met ontstaan van 404-errors. Ga je een wijziging aanbrengen of een pagina verwijderen? Maak dan direct een 301 doorverwijzing aan, om te zorgen dat bezoekers van de oude URL geen foutpagina te zien krijgen. Bij webshops ontstaan over het algemeen geregeld 404 fouten wanneer er producten uit het assortiment verdwijnen. Iets om zeker rekening mee te houden!