301 redirect

Madelaine van den Berg SEO- & contentspecialist

Een 301 redirect is een permanente verhuizing van een domeinnaam of een URL naar een nieuwe locatie, een andere URL. De opgebouwde SEO waarde wordt hierbij doorgestuurd naar de nieuwe URL. 

301-redirects betekenis

Online werkt het in principe als bij een verhuizing, waar je de post laat doorsturen naar een nieuw adres. 

Waarom zou je gebruik maken van 301-redirects? 

Een 301-redirect wordt voor verschillende redenen gebruikt. 

De pagina bestaat niet meer

Wanneer een pagina niet meer bestaat is het goed om 301-redirect in te stellen naar een pagina die zo relevant mogelijk is. Zo voorkom je onder andere dat bezoekers op een 404 pagina terechtkomen. 

Bij verhuizing naar een ander domein

Wanneer een website naar een nieuw domein verhuisd, worden er 301-redirects ingesteld. Klikt een gebruiker op de URL van het oude domein? Dan wordt deze netjes doorgestuurd.

Er is sprake van duplicate content 

Zijn er meer pagina’s over hetzelfde onderwerp? Dan kan één van deze pagina’s gezien worden als duplicate content. Vaak wordt dit opgelost door middel van een canonical tag. 

Voorkom redirect chains 

Zorg dat er bij het instellen van 301-redirects geen redirect chains ontstaan. Redirect chains ontstaan wanneer er met een tussenstap naar de pagina geredirect wordt. Dit is zonde van het crawl budget en eenvoudig op te lossen door meteen naar de juiste pagina te redirecten.

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!